Podawany z ryżem idealnie nadaje się na obiad, a z grzankami i lampką winą na lekką kolację we dwoje.
2 godz.
Składniki:
40 dag piersi z kurczaka
30 dag pieczarek
duża cebula
ząbek czosnku
mała puszka koncentratu pomidorowego
pół szklanki białego półwytrawnego lub półsłodkiego wina
pół szklanki wody
olej do smażenia
mąka do obtoczenia
sól, pieprz do smaku
Kurczak w białym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy na kawałki (nieco większe niż do gulaszu), przyprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy na godzinę do lodówki, by nabrało aromatu.
Obieramy pieczarki, małe zostawiamy w całości, większe kroimy na cztery części i dusimy.
2.Mięso po wyjęciu obtaczamy dokładnie w mące, smażymy chwilę na gorącym oleju, przekładamy do garnka.
Na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w piórka cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Podlewamy odrobiną wodą, dusimy do miękkości oraz dodajemy pieczarki.
3.Mięso stawiamy na ogniu, dodajemy składniki z patelni oraz podlewamy wszystko winem i wodą.
Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy.
Podajemy z ryżem lub grzankami.
Porady
Ze smakiem potrawy idealnie komponuje się zielona sałata z sosem vinegret.
Komentarze