Kurczak w galarecie

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

Małe co nieco na każdą okazję

  • 5 godz.

Składniki:

  • - 1 podwójna pierś z kurczaka
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - pół selera
    - natka pietruszki
    - 2 jajka
    - żelatyna
    - 1 mała puszka groszku
    - kostka rosołowa
    - sól, pieprz, kwasek cytrynowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Przystawki

Kurczak w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, gotujemy z obranymi warzywami (marchewką, pietruszką, selerem) w wodzie przyprawionej solą i kostką rosołową. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Wszystko kroimy w kostkę.
  • 2. Z wywaru po gotowaniu mięsa przygotowujemy galaretę, rozpuszczając w niej żelatynę zgodnie z proporcjami podanymi na opakowaniu. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i kwaskiem cytrynowym.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki, kroimy na plasterki. Natkę pietruszki siekamy drobno.
  • 4. Na dno naszych pojemniczków do galarety wlewamy odrobinę żelatyny, odstawiamy, aż zgęstnieje. Następnie układamy plasterek jajka, pokrojoną marchewkę, pietruszkę i seler, natke pietruszki, następnie mięso z kurczaka, a na koniec odsączony groszek. Całość zalewamy ostudzoną żelatyną.
  • 5. Całość odstawiamy do lodówki aż żelatyna zgęstnieje. Podajemy z octem lub sokiem z cytryny

Porady

Jako pojemniczki do galarety użyłam formę do muffinek w kształcie serc. Galareta będzie smaczniejsza, jeśli pomiędzy mięso, a warzywa dodasz łyżkę majonezu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować