Ten pyszny i kremowy sos przygotujesz w kilka minut, a jego smak wynagrodzi Ci ciężki dzień spędzony w pracy. Polecam gorąco wszystkim lubiącym jeść smacznie i szybko.
Kurczak w kremowym sosie pomidorowym z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kurzaka kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
2.Na patelni podsmażamy cebulę, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurczaka i obsmażamy go na rumiano.
3.Wówczas dodajemy paprykę, chwilkę razem smażymy i zalewamy całość pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat. Kurczaka dusimy około 10 minut, aż sos stanie się gęsty, a większość wody odparuje.
4.Wówczas dodajemy mascarpone, dokładnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu aż papryka zmięknie (około 5 minut). W między czasie dodajemy słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie, doprawiamy solą i pieprzem. Danie podajemy z makaronem. Danie podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego :)
Komentarze