Kurczak marynowany w majonezie jest soczysty lekko słodki i delikatnie pikantny, a przy tym wygląda zabójczo o smaku nie wspominając, więc jeśli szukacie inspiracji na obiad czy kolację to polecam Wam go gorąco ; )
2 godz.
Składniki:
1 kurczak o wadze około 2 kg
½ łyżeczki papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej
Sól, pieprz
4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
5 łyżek majonezu kieleckiego
2-3 ząbki czosnku
½ łyżeczki świeżego imbiru
1/3 papryczki chilli
Garść świeżej kolendry lub pietruszki
Kurczak w marynacie majonezowo-brzoskwiniowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka myjemy, osuszamy i rozcinamy na pól na kręgosłupie. Kurczaka delikatnie solimy, pieprzymy i nacieramy mieszanką papryki słodkiej i ostrej. W miseczce mieszamy dżem brzoskwiniowy z majonezem, dodajemy starty na tarce o drobny oczkach imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek – wszystko starannie mieszamy.
Tak przygotowaną marynatą nacieramy dokładnie całego kurczak i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i układamy na płasko, przykrywamy folią aluminiową , wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczmy 75 minut, po tym czasie folię zdejmujemy i kurczak pieczemy kolejne 30-45 minut, lub do momentu kiedy skórka ładnie się zarumieni.
Upieczonego kurczaka wyjmujemy z piekarnika posypujemy posiekaną drobno papryczką chilli i kolendrą (lub pietruszką ) i serwujemy np. z ryżem jaśminowym ugotowanym na sypko , smacznego ;)
Komentarze