Odważyłam się na to połączenie,choć nie dokońca byłam przekonana co do efektów.ale warto było spróbować.Nasze polskie słodkie śliwki świetnie komponują się z dobrze wyczuwalnym ostrym smakiem.Jeśli je
Składniki:
70 dkg śliwek węgierek
3 pojedyńcze filety z kurczaka
6 długich plastrów wędzonego boczku
2 łyżki powideł śliwkowych
10 pomidorków koktajlowych
mała papryka czerwona
kostka rosołowa drobiowa
pieprz cayene
5 łyżek oliwy z oliwek
sos sojowy
pieprz
sól
Kurczak w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka myjemy i kroimy każdą wzdłuż na pół.W oliwie rozcieramy kostę drobiową tak,aby powstała gładka masa.Filety nacieramy przygotowaną marynatą i obsmażamy z każdej strony.Zdejmujemy z patelni,czekamy chwilę aż ostygną.
2.Każdy kawałek mięsa owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczkami tak,aby nam sie nie rozpadły.Ponownie obsmażamy z każdej strony,aby boczek się zrumienił i był chrupiący.Zdejmujemy z patelni.
3.Ze śliwek wyjmujemy pestki i kroimy ich w mniejsze kawałki.Wrzucamy na ta samą patelnię,na której smażyliśmy mięso.Dodajemy 2 łyżki powideł,najlepiej domowej roboty.Kiedy śliwki puszczą sok dodajemy pokrojoną paprykę i pomidorki.Dusimy wszystko razem mieszając co jakiś czas,aż częściowo sok odparuje.
4.Doprawiamy do smaku odrobiną soli,pieprzu,sosu sojowego i pieprzu cayene(można też użyć ostrej papryki).Musimy tak doprawić,aby słodkość śliwek była przełamana ostrością.To tak jakby jeść czekoladę z chilli.Na koniec dodajemy mięso i dusimy jeszcze wszystko razem około 10 minut.
Komentarze