Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

4.49 (189 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam bardzo gotować, a to danie jest bardzo szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe, bo domowe!;)

  • 60 min

Składniki:

  • piersi z kurczaka - 0.5 kilo
    por - 1 sztuka
    śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek
    kostka rosołowa (lub bulion)
    olej do smażenia, (lub oliwa)
    przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piersi myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie obieramy pora z pierwszej warstwy, myjemy, kroimy na pół i kroimy w cienkie półksiężyce .


    Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony por.

    Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut.

    Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, a następnie dodajemy 2 -3 łyżki śmietany i dusimy 10 minut.

    "Łatwy" kurczak gotowy!
    Ja podałam go z gotowanymi ziemniakami i ćwikłą.


    Życzę wszystkim SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować