Uwielbiam bardzo gotować, a to danie jest bardzo szybkie, smaczne i przede wszystkim zdrowe, bo domowe!;)
60 min
Składniki:
piersi z kurczaka - 0.5 kilo
por - 1 sztuka
śmietana kwaśna 18% - ok. 2 - 3 łyżek
kostka rosołowa (lub bulion)
olej do smażenia, (lub oliwa)
przyprawy: sól, czarny pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Kurczak w sosie porowo-śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy, kroimy w kostkę i przyprawiamy solą i pieprzem (ja daję baaardzo dużo pieprzu). Odstawiamy piersi do lodówki na ok 10-15 min, a w tym czasie obieramy pora z pierwszej warstwy, myjemy, kroimy na pół i kroimy w cienkie półksiężyce .
Następnie na patelni rozgrzewamy olej, smażymy , cały czas mieszając, (można dodatkowo jeszcze przyprawić). Jak mięso się zetnie dodajemy pokrojony por.
Wszystko mieszamy i podsmażamy razem około 5 minut.
Potrawę z patelni przekładamy do garnka w którym przygotowaliśmy wcześniej bulion (około połowę szklanki). Dusimy na wolnym ogniu ok 5 min, a następnie dodajemy 2 -3 łyżki śmietany i dusimy 10 minut.
"Łatwy" kurczak gotowy!
Ja podałam go z gotowanymi ziemniakami i ćwikłą.
Komentarze