Kurczak w papilotach

4.5 (175 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Roladki z pieczarkami zachwycą wszystkich gości.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
    10 pieczarek
    1 cebula
    2 łyżki masła
    natka pietruszki
    bazylia i oregano ( suszone )
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak w papilotach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smażymy pieczarki. 1. Na rozgrzanej łyżce masła przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki pokrojone w plasterki.Pod koniec smażenia przyprawiamy solą , pieprzem i dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
  • Robimy farsz. 2. Lekko przestudzone pieczarki mielimy i doprawiamy bazylią i oregano.
  • Nakładamy farsz i robimy roladki. 3. Filety rozbijamy na desce przykryte folia spożywczą aby zapobiec poszarpaniu mięsa. Oprószamy solą i pieprzem . Nakładamy łyżkę farszu i zawijamy tak jak zawija się krokiety .Ponownie oprószamy po wierzchu solą i pieprzem , kładziemy na kawałku foli aluminiowej , polewamy odrobiną rozpuszczonego masła .
  • Zawijamy papiloty. 4. Zawijamy ciasne papiloty i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 45-50 minut .
  • Ściągamy folię i przekrawamy skośnie. 5. Po wyjęciu z folii przekrawamy skośnie i podajemy z ziemniakami oraz dowolnym sosem i surówką .

Porady

Smażone pieczarki doprawiamy pod koniec smażenia, ponieważ wcześniej posolone puszczą sok i zaczną się dusić zamiast smażyć. Papiloty można przygotować dzień wcześniej i upiec w dniu podania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować