Kurczak z boczniakami, grzybami mun i makaronem soba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać ze składnikami marynaty, zafoliować, albo zamknąć w pojemniczku i odstawić do lodówki. Powinno wystarczyć 20 minut, ale ja zawsze przygotowuję je poprzedniego dnia wieczorem.
Grzyby mun zalać gorącą wodą, a kiedy spęcznieją, dobrze odcisnąć, odciąć ewentualne zdrewniałe kawałki i pokroić w cienkie paseczki.
Boczniaki oczyścić, odciąć gąbczaste ogonki i przekroić lub rozerwać na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.
Na głębszej patelni lub w rondlu rozgrzać łyżkę oleju, obsmażyć mięso aż zmieni kolor, przełożyć je na talerzyk.
2.Na tej samej patelni rozgrzać drugą łyżkę oleju, wrzucić boczniaki, grzyby mun i posiekany czosnek.
Kiedy boczniaki zaczną tracić objętość, dodać zamrożony groszek i obsmażone mięso.
Podlać wodą i dusić pod przykryciem około 5 minut.
3.Sos zagęścić mąką kukurydzianą rozprowadzoną w zimnej wodzie.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, chili, sosem sojowym i przyprawą „Forest blend”
Podać z ugotowanym makaronem soba, posypane natką pietruszki.
Komentarze