Łatwy w przygotowaniu i posmakuje każdemu ze względu na swój delikatny śmietankowy smak.
Składniki:
3 filety z kurczaka
kilkanaście czarnych oliwek
1 duży por
100 g serka topionego śmietankowego
1 szklanka śmietany 18%
3 łyżki masła
sól, pieprz
delikat do mięs
1 łyżka mąki
Kurczak z oliwkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przyprawą do mięs, smażymy na rumiano, zdejmujemy z patelni i odstawiamy. Na pozostałym tłuszczy smażymy pora pokrojonego w talarki, dodajemy łyżkę maki i chwilkę zasmażamy. Następnie wlewamy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki oliwki i smażymy aż sos zgęstnieje. Dodajemy serek topiony i mieszamy żeby się całkowicie rozpuścił. Gdyby sos był za gęsty dolewamy troszkę wody. Mieso układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy sosem. Zapiekamy ok 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze