Kurczak z warzywami po hiszpańsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem i odstaw na godzinę do lodówki. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i szybko obsmaż je na sporym ogniu.
2.Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj i podsmaż na tłuszczu, w którym smażyły się udka. Bakłażana i paprykę umyj, oczyść. Bakłażana pokrój w plastry, a paprykę w paseczki, dorzuć do cebuli i czosnku. Przypraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Delikatnie wymieszaj. Duś ok. 5 minut.
3.W naczyniu żaroodpornym poukładaj mięso, dołóż cebulę z czosnkiem, bakłażana i papryki. Polej dwiema łyżkami oliwy. Piecz pod przykryciem 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
4.Po tym czasie do brytfanki dołóż umyte pomidorki, posyp oliwkami. Odkryj brytfankę i zapiekaj jeszcze 15 minut w tej samej temperaturze.
Podawaj z ziemniakami lub ze zrumienionymi kromeczkami bagietki.
Komentarze