Kurki w solance na zimę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyścić, przepłukać na durszlaku, wrzucić do garnka i zalać wodą. Gotować przez 10 minut od zawrzenia wody. Podgotowane kurki odcedzić na durszlaku i przelać zimną wodą. Gdy odciekną, przełożyć je do wyparzonych słoików do 2/3 wysokości słoja.
Przygotować solankę: w garnku zagotować wodę z solą w proporcji 1 łyżka stołowa na 1 litr wody, w takiej ilości ile mamy słoików z grzybami.
Gorącą solanką zalać do pełna słoiki z grzybami, dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem, mają ostygnąć. Słoiki włożyć do garnka wyłożonego bawełnianą ścierką i zalać je zimną wodą do 2/3 wysokości słoika. Pasteryzować pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 30 minut. Słoiki zostawić w garnku aż wystygną. Słoiki wyjąć i przenieść w chłodne, ciemne miejsce.
Porady
Po otwarciu słoika, wystarczy grzyby wyłożyć na durszlak i wypłukać po bieżącą wodą, a potem delektować się ich smakiem.
Komentarze