ŁABĘDZI PUSZEK

5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

PIEKĘ GO BARDZO CZĘSTO PONIEWAŻ WSZYSCY GO UWIELBIAJĄ!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szkl. cukru
    1 szkl. mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    0,5 szkl oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa:
    2 bułki pszenne
    3 szkl mleka
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    10 dag kokosu
    200g masła

    Posypka:
    10 dag kokosu
    2 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    Dżem z czarnej porzeczki lub inny kwaśny.
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Łabędzi puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkoptu:

    Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier. Zmniejszyć obroty miksera do ubitej masy dodawać po jednym żółtku cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem – wymieszać łyżką. Piec w formie 25x40cm wysmarowanej tłuszczem w temp. 190stC ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Przygotowanie masy:
    Bułki namoczyć w mleku, rozdrobnić widelcem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem gdy się zagotuje dodać kokos oraz rozdrobnione bułki wraz z mlekiem. Gotować ok 5 minut do zgęstnienia. Zimny utrzeć z masłem.
  • 3. przygotowanie posypki:
    Kokos razem z cukrem uprażyć na patelni na złoty kolor cały czas mieszając
  • 4. Przełożenie:
    Połowa biszkoptu – połowa dżemu – masa bułkowa – połowa biszkoptu – reszta dżemu – masa bułkowa – posypka kokosowa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować