Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym

0 (0 ocen)

Biszkopt z kakaowymi łatkami, przełożony masą serową, w stylu sernika gotowanego oraz wyśmienitym powidłem, przygotowanym z czerwonej porzeczki i daktyli. Ciasto prezentuje się bardzo efektownie, więc jest godne polecenia na różnego rodzaju spotkania okolicznościowe.

Składniki:

  • Biszkopt:
    2/3 szklanki mąki pszennej
    2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    2/3 szklanki cukru
    8 jajek (oddzielnie żółtka i białka - te schłodzone w lodówce)
    1/3 szklanki oleju
    2 łyżki wody
    1 łyżka kakao naturalnego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Powidło:
    750 g czerwonej porzeczki (świeża lub mrożona)
    200 g daktyli bez pestek
    2/3 szklanki cukru

    Masa serowa:
    1 kg twarogu sernikowego naturalnego 6,5% tłuszczu
    250 g masła
    1/2 szklani cukru
    2/3 szklanki mleka
    4 jajka
    3 opakowania budyniu bez cukru o smaku waniliowym (na 1/2 L mleka każde)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym 1. Przygotować biszkopt - białka ubić na sztywna pianę ze szczyptą soli. Następnie partiami wsypać cukier, nadal ubijając. Po tym dodać kolejno, nadal ubijając: żółtka, olej, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną. Połowę ciasta wylać do formy (24 x 42) wyścielonej papierem do pieczenia. Do pozostałego ciasta wsypać kakao, wlać wodę - wymieszać. Wylać na jasne ciasto, tworząc fantazyjne wzory.
  • Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym 2. Piec ok 40 min (180 st. C). Biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na pół na dwa blaty.
  • Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym 3. Spodnią część ciasta umieścić ponownie w formie.
  • Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym 4. Porzeczki przełożyć do szerokiego garnka, wymieszać z cukrem - gotować ok. 20 min.
  • Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym 5. Dołożyć posiekane daktyle i podgrzewać jeszcze ok. 10 min, często mieszając.
  • Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym 6. Wystudzone powidło rozsmarować na spodniej części ciasta biszkoptowego.
  • Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym 7. Na masę serową w garnku masło rozpuścić z dodatkiem cukru, dodać twaróg - wymieszać. W osobnym naczyniu dokładnie rozmieszać jajka, mleko i wszystkie opakowania proszku budyniowego - całość dolać do zawartości garnka. Mieszając, zagotować. Gorącą masę wyłożyć na powidło.
  • Łaciaty biszkopt z masą serową i powidłem porzeczkowo-daktylowym 8. Wierzch przekryć pozostałym blatem ciasta. Wypiek całkowicie wystudzić. Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować