Lasagne z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy 2-3 minuty, następnie odcedzamy.
2.FARSZ:cebulę, pomidora, pieczarki oraz cukinię kroimy w talarki i dusimy, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Łączymy wszystko, dodajemy przecier pomidorowy.
3.SOS BESZAMELOWY: masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę aż powstanie jednolita masa, dodajemy mleko,mieszamy aż powstanie jednolity sos. odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy jajko i gałkę muszkatołową.
4.Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę farszu. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą startego sera żółtego aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 25 minut.
Porady
Po upieczeniu warto zostawić ją na 20 minut aby stała się bardziej zwarta.
Komentarze