Lasagne z kurczakiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczne i sycące danie dla miłośników włoskiej kuchni.

  • 40 min

Składniki:

  • - 1 pojedynczy filet z kurczaka
    - 1 cebula
    - 1 pomidor
    - 5 pieczarek
    - 1/2 cukinii
    - przecier pomidorowy
    - makaron lasagne ok.6 płatów
    - ser żółty
    - przyprawy: sól, pieprz, zioła
    - sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, szklanka mleka, 1 jajko, gałka muszkatołowa, pieprz

Lasagne z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy 2-3 minuty, następnie odcedzamy.
  • 2. FARSZ:cebulę, pomidora, pieczarki oraz cukinię kroimy w talarki i dusimy, następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Na patelni podsmażamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Łączymy wszystko, dodajemy przecier pomidorowy.
  • 3. SOS BESZAMELOWY: masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę aż powstanie jednolita masa, dodajemy mleko,mieszamy aż powstanie jednolity sos. odstawiamy na 5 minut, następnie dodajemy jajko i gałkę muszkatołową.
  • lasagne z kurczakiem 4. Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy a na nim układamy warstwę makaronu. Na makaronie kładziemy warstwę farszu. Smarujemy sosem beszamelowym. Kończymy warstwą startego sera żółtego aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone. Układamy drugą i trzecią warstwę. Ostania warstwa makaronu musi być przykryta sosem i serem. Całość zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. przez 25 minut.

Porady

Po upieczeniu warto zostawić ją na 20 minut aby stała się bardziej zwarta.

Komentarze

Podobne przepisy