Lasagne z kurczakiem

0 (0 ocen)

pyszne i delikatne danie:)

Składniki:

  • płaty makaronowe (ilość zależna od wielkości naczynia – u mnie 10)
    1 filet z kurczaka
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    puszka pomidorów bez skórki
    puszka kukurydzy
    papryka konserwowa
    ½ szklanki startego żółtego sera lub parmezanu
    przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do kurczaka
    2 łyżki oleju
    Sos beszamelowy:
    400 ml mleka
    50 g masła lub margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka soku z cytryny
    ½ łyżeczki soli
    ¼ łyżeczki pieprzu
    odrobina gałki muszkatołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z makaronem

Lasagne z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy bardzo drobno, lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Mięso wkładamy do miseczki i dodajemy przyprawę do kurczaka, paprykę, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy, podsmażamy na 2 łyżkach oleju na rozgrzanej patelni. Po chwili dodajemy cebulę i paprykę pokrojoną w kostkę, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dusimy pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec duszenia dodajemy kukurydzę i pomidory. Zostawiamy na ogniu bez przykrycia do lekkiego odparowania.
  • 2. Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło należy roztopić na małym ogniu, dodajemy mąkę i cały czas mieszamy aż do powstania złocistej zasmażki. Do mleka dodajemy sok z cytryny, pieprz, sól, gałkę muszkatołową. Tak przygotowane mleko wlewamy do zasmażki, cały czas mieszamy, doprowadzając sos do zgęstnięcia. Zdejmujemy z ognia.
  • 3. Płaty makaronowe należy podgotować ok. 3-4 minuty w osolonej wodzie. Po wyjęciu ich z wody kładziemy je osobno na talerzu, aby się nie posklejały.
  • 4. Naczynie żaroodporne, w którym przyrządzamy Lasagne smarujemy warstwą sosu beszamelowego, na niego układamy wcześniej podgotowane płaty makaronowe, tak ciasno aby nie było wolnych miejsc, następnie sos beszamelowy, sos z kurczaka, sos beszamelowy, płaty makaronowe, sos beszamelowy, sos z kurczaka, sos beszamelowy, płaty makaronowe i jeżeli to już ostatnia warstwa to polewamy makaron obficie sosem beszamelowym i posypujemy startym parmezanem lub żółtym serem.Zapiekamy ok. 45 minut w temp. 170 stopni. Kroimy na kwadraty i podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować