Do chleba można użyć najzwyklejszej mąki pszennej 650, a jeśli takiej nie macie można użyć mąki tortowej 450. Dzięki dodatkowi zarówno zakwasu jak i drożdży nie ma szans żeby chleb się nie udał.
3 godz. 20 min
Składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego
500 g mąki pszennej 650 (może być również 450 czy 550)
250 ml letniej wody
7 g drożdży świeżych (lub 3,5 g suchych)
1 łyżeczka soli np. himalajskiej
Łatwy chleb pszenny na zakwasie żytnim i drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łączymy wszystkie składniki ciasta chlebowego w misce lub na stolnicy. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie (ręcznie około 10-15 min, mikserem ok. 5-7 min). Ciasto wkładamy do miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą, tak żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 h w ciepłe miejsce.
2.Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na blat, rozpłaszczamy na kształt prostokąta i składamy je na 3 części. Bochenek układamy tak, aby łączenie było na dole. Pergamin lub blachę posypujemy mąką i przekładamy do niej chleb. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia chleba.
3.Gdy chleb wyrośnie wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Chleb pieczemy przez 40-50 minut. Upieczony studzimy na kratce.
Komentarze