Łatwy chleb pszenny na zakwasie żytnim i drożdżach

4.49 (188 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Do chleba można użyć najzwyklejszej mąki pszennej 650, a jeśli takiej nie macie można użyć mąki tortowej 450. Dzięki dodatkowi zarówno zakwasu jak i drożdży nie ma szans żeby chleb się nie udał.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
    500 g mąki pszennej 650 (może być również 450 czy 550)
    250 ml letniej wody
    7 g drożdży świeżych (lub 3,5 g suchych)
    1 łyżeczka soli np. himalajskiej
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Łatwy chleb pszenny na zakwasie żytnim i drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łączymy wszystkie składniki ciasta chlebowego w misce lub na stolnicy. Zagniatamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie (ręcznie około 10-15 min, mikserem ok. 5-7 min). Ciasto wkładamy do miski. Miskę przykrywamy folią spożywczą, tak żeby ciasto nie przyschło na wierzchu. Następnie przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 h w ciepłe miejsce.
  • 2. Ciasto wyjmujemy z miski, przekładamy na blat, rozpłaszczamy na kształt prostokąta i składamy je na 3 części. Bochenek układamy tak, aby łączenie było na dole. Pergamin lub blachę posypujemy mąką i przekładamy do niej chleb. Odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia chleba.
  • 3. Gdy chleb wyrośnie wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Na dole piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z wodą. Chleb pieczemy przez 40-50 minut. Upieczony studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Pszenica Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować