1.Czosnek i cebulę drodno posiekać i podsmażyć na rozgrzanej na patelni oliwie. Dodać mielone mięso i smażyć aż straci różowy kolor. Dodać pomidory w kawałkach i przyprawy do smaku. Dusić pod przykryciem ok 30 min często mieszając.
2.Przygotować sos beszamelowy: na małym ogniu w rondelku roztopić masło, dodać mąką i wymieszać. Gdy masło połączy się z masą wlewać powoli zimne mleko ciągle mieszając. Gotować aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem. Gdy sos jest wciąż za gęsty dodać jeszcze mleka.
3.Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać kolejno 3 lub 4 warstwy: płaty makaronu - mięso mielone - starty ser - cienka warstwa sosu beszamelowego i tak na zmianę. Na wierzchu ma być makaron posmarowany sosem beszamelowym i posypany tartym serem. Piec w piekarniku 30 min w temp 180st.
Porady
można podawać z sosem pomidorowym i świeżą bazylią
Komentarze