Lazania pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekaną cebulę zeszklić, dodać wyciśnięty czosnek. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pomidory. Dusić 20 minut, co jakiś czas mieszając.
2.W garnku rozpuścić masło. Wsypać 6 łyżek mąki pszennej, po czym powoli wlewać mleko, ciągle mieszając. Dodać sól i gałkę muszkatołową do smaku. Mieszać ciągle, aż sos zgęstnieje. Nie doprowadzić do wrzenia!
3.Na dno formy wlać szklankę beszamelu, rozprowadzić. Ułożyć trzy warstwy (każda składająca się z makaronu, beszamelu, mięsa, sera, oregano). Ostatnią warstwę przykryć makaronem, polać beszamelem, posypać serem i oregano. Zapiekać 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze