Lazania pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.FARSZ MIĘSNY: pieczarki kroimy w drobną kostke podsmażamy na łyżce oleju.Cebule siekamy dodajemy do pieczarek podsmażamy około 10 minut.Na drugiej patelni smażymy mięso przyprawiamy solą,wegetą i mieloną ostrą papryką.Do mięsa dodajemy pieczarki z cebulką zalewamy sokiem pomidorowym i dusimy pod przykryciem 10 minut.Następnie dodajemy kostki rosołowe utartą na tarce o dużych oczkach marchewke i doprawiamy ziołami (jeśli trzeba to ponownie solimy i pieprzymy) jeszcze raz wszystko podduszamy 5 minut.
SOS BASZAMELOWY:na maśle zasmażamy mąke nie powinna sie zrumienić tylko stracić smak surowizny.Zasmażke rozprowadzamy mlekiem i cały czas mieszając zagotowujemy.Dodajemy smietane,gałke,sol,pieprz i wegete.Sos zestawiamy z ognia i dodajemy starty żółty ser.
makaron do lazani przygotowujemy według przepisu na opakowaniu w żaroodpornym naczyniu układamy warstwowo makaron,farsz,makaron i tak dalej ...wszystko zalewamy sosem baszamelowym i wstawiamy po piekarnika na 30minut do 200stopni C
Komentarze