Łemkowskie homiłki

0 (0 ocen)

  • 10 godz.

Bardzo fajny przysmak kuchni łemkowskiej. Wbrew temu, że Łemkowie pochodzą ze wschodu Polski, to wielu z nich osiedliło się na ziemiach zachodnich. Ich zwyczaje i przepisy kulinarne są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Przepis pochodzi z książki "Wrocławska Książka Kucharska".

  • 10 godz.

Składniki:

  • 1 kg tłustego sera białego
    1 łyżka masła
    3 łyżeczki suszonej mięty
    1 l oliwy
    3-4 ząbki czosnku
    suszona bazylia
    sól

Łemkowskie homiłki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser z masłem wyrabiamy na gładką masę, mieszamy z miętą.

    Z sera formujemy małe kulki, układamy na blaszce i suszymy w 75° przez 45 min. (Drzwi od kuchenki powinny być uchylone).

    Następnie wyjmujemy, odstawiamy na noc w suche, chłodne miejsce.

    Kulki sera przekładamy do słoików, zalewamy olejem (olej możemy wymieszać z bazylią, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem).

    Ser w ten sposób można (w lodówce) przechowywać przez miesiąc.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy