Lekka, dietetyczna, przepyszna, kolorowa i bardzo zdrowa- ta sałatka ma same zalety. Jest doskonała na ciepłe wiosenne i letnie dni, kiedy nie chce się jeść ciężkostrawnych potraw.
45 min
Składniki:
-2 puszki filetów z tuńczyka w sosie własnym
-100 g jogurtu naturalnego gęstego
-200 g pomidorków cherry
-6 dużych liści sałaty lodowej
-1 ogórek długi (lub 2 mniejsze)
-1 czerwona cebula
-sól i pieprz według uznania
Lekka sałatka z filetem z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście sałaty myjemy, odsączamy z wody, rwiemy na małe kawałki i wrzucamy do miski.
2.Ogórka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do miski.
3.3 pomidorki cherry zostawiamy do dekoracji. Resztę kroimy w ćwiartki i dodajemy do warzyw. Dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i jogurt naturalny. Całość dokładnie mieszamy.
4.Doprawiamy solą i pieprzem według uznania i mieszamy. Wstawiamy na minimum 20 minut do lodówki aby smaki się połączyły. Przed podaniem dekorujemy przekrojonymi na pół pomidorkami.
Komentarze