Lepsze niż paella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną sparzamy wrzątkiem. Na głęboką patelnię dajemy masło i pokrojoną drobno szalotkę, dodajemy sparzoną kaszę jaglaną. Kaszę zalewamy bulionem. Na patelnię dodajemy resztę pokrojonych warzyw zalewamy winem i dusimy ok 5-10 minut pod przykryciem.
2.Obrane krewetki płuczemy przerzucamy do miski. Łososia dzielimy na mniejsze porcje i dołączamy do krewetek. Obieramy skórkę z limonki, drobno siekamy i dodajemy do ryby i krewetek. Następnie do miski wyciskamy sok, dajemy miód, posiekany czosnek i imbir, dodajemy przyprawy i posiekane łodyżki od pietruszki. Wszystko razem mieszamy. Na drugą patelnię dajemy łyżkę masła i wrzucamy rybę i krewetki dusimy ok 3-5 minut.
3.Żółtym serem posypujemy warzywa z kaszą jaglaną. Następnie Na wierzch wykładamy krewetki i łososia. Wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki. Możemy wszystko podawać na patelni lub na talerzach jak kto woli.
Porady
Kaszę jaglaną sparzamy przed gotowaniem by pozbyć się goryczki.
Szafran można zastąpić tańsza kurkumą.
Komentarze