Leśne grzyby w makaronie z tymiankiem i oliwą

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy raz jadłam takie połączenie - nie spodziewałam się, że będzie ono tak pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • 500g grzybów leśnych
    400g makaronu
    3-4 ząbki czosnku
    50 ml oliwy lub oleju
    2 łyżki masła, ok. 40g
    200 ml wody z ugotowanego makaronu
    2 łyżeczki przyprawy warzywnej
    sól morska, pieprz czarny świeżo mielony
    tymianek, czosnek niedźwiedzi
    parmezan lub sól morska - do posypania na talerzu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Leśne grzyby w makaronie z tymiankiem i oliwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby pokroić w plasterki na dość duże, płaskie kawałki. Makaron ugotować al dente (pamiętać o odlaniu wody do osobnego naczynia).
  • 2. W garnku rozgrzać oliwę. Dodać sól morską oraz na 2-3 minuty wrzucić obrane i zmiażdżone płaską powierzchnią noża ząki czosnku. Czosnek wyjąć z zaaromatyzowanego tłuszczu. Do garnka włożyć grzyby i podsmażyć przez kilka minut (puszczą one wodę, więc konsystencja się rozrzedzi). Dolać wodę z ugotowanego makaronu, 2 łyżeczki Vegety oraz pieprz.
  • 3. Całość podsmażyć do momentu, aż sos się trochę zredukuje, a grzyby będą odpowiednio miękkie. Dodać ugotowany, wciąż ciepły makaron i 2 pełne łyżki masła (min. 82% tłuszczu, żadne śmietankowe lub miksełko). Doprawić do smaku szczyptą tymianku i czosnkiem niedźwiedzim.

Porady

Gotowe danie opruszyć parmezanem lub solą morską. Olej powinien być o neutralnym smaku, np. rzepakowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować