Leśne grzyby w makaronie z tymiankiem i oliwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby pokroić w plasterki na dość duże, płaskie kawałki. Makaron ugotować al dente (pamiętać o odlaniu wody do osobnego naczynia).
2.W garnku rozgrzać oliwę. Dodać sól morską oraz na 2-3 minuty wrzucić obrane i zmiażdżone płaską powierzchnią noża ząki czosnku. Czosnek wyjąć z zaaromatyzowanego tłuszczu. Do garnka włożyć grzyby i podsmażyć przez kilka minut (puszczą one wodę, więc konsystencja się rozrzedzi). Dolać wodę z ugotowanego makaronu, 2 łyżeczki Vegety oraz pieprz.
3.Całość podsmażyć do momentu, aż sos się trochę zredukuje, a grzyby będą odpowiednio miękkie. Dodać ugotowany, wciąż ciepły makaron i 2 pełne łyżki masła (min. 82% tłuszczu, żadne śmietankowe lub miksełko). Doprawić do smaku szczyptą tymianku i czosnkiem niedźwiedzim.
Porady
Gotowe danie opruszyć parmezanem lub solą morską.
Olej powinien być o neutralnym smaku, np. rzepakowy.
Komentarze