Lodowiec

4.47 (175 ocen)

ciasto, które konsystencją i smakiem przypomina lody

Składniki:

  • 1 litr mleka
    4 opakowania budyniu
    2 kostki masła
    1 1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    2 szklanki mleka w proszku
    2 opakowania biszkoptów okrągłych
    2 galaretki o dowolnym smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Lody

Lodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W połowie mleka ugotować dwa budynie roztrzepane z dwoma żółtkami, w pozostałym leku-2 budynie + 2 żółtka. Oba wystudzić. Masło utrzeć z połową cukru, dodając porcjami wystudzony budyń i szklankę mleka w proszku. Tak samo przygotować drugą masę. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, biszkopty moczyć w chłodnej galaretce i układać na spód blachy. Na biszkopty wyłożyć jedną masę, na wierzch ponownie biszkopty moczone w galaretce,na to druga masa. całość zalać pozostałą galaretką i schłodzić. Ciasto najlepiej zostawić na całą noc w lodówce. Im bardziej schłodzone, tym bardziej smakuje jak lody.

Porady

Ciasto należy trzymać w lodówce, ale nie wolno zamrażać, gdyż masa się zważy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować