Lodowiec z morwą :) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: jajka zmiksować z cukrem, dodać stopioną margarynę, zimne, surowe mleko, wymieszać. Dodać mąkę i sodę, zamieszać. Wlać do natłuszczonej tortownicy (28 cm średnicy). Piec 20 min w 200'C. Wystudzić.
Masa I: morwę gotować 15 min w wodzie z cukrem,zmiksować blenderem, dodać żelatynę, kwasek - wymieszać i odstawić do stężenia.
Masa II: zimną śmietanę wlać do miski, dodać wodę z żelatyną, cukier - wymieszać intensywnie robotem. Wsypać porzeczki, delikatnie przemieszać. Odstawić do zamrażalnika do zgęstnienia.
Na ciasto wylać gęstą masę I, pozostawić w zamrażarce, następnie wylać masę II. Pozostawić na noc w zamrażalniku. Smacznego :)
Porady
Podane owoce można zastąpić innymi ulubionymi, dostępnymi :)
Komentarze