łopatka duszona w pieczarkach

4.46 (151 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
    2 cebule
    1 marchewka
    200 g pieczarek
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka śmietany
    1 łyżka mąki
    ostra i łlodka papryka
    szczypta kolendry
    sól, pieprz
    1 łyżka tłuszczu
Wystaw ocenę:

4.46 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Sos pieczarkowy

Łopatka duszona w pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso natrzeć solą, czosnkiem i przyprawami. Cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Zeszklić i dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na złoto i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować