Lubię duszone mięsko z sosem, zwłaszcza tak miękkie, że rozpływa się w ustach. Często podaję je z takim pieczarkowo-cebulowym sosem. Do tego ziemniaczki i obowiązkowo surówka z kiszonej kapusty.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej bez kości
2 cebule
1 marchewka
200 g pieczarek
1 ząbek czosnku
1 łyżka śmietany
1 łyżka mąki
ostra i łlodka papryka
szczypta kolendry
sól, pieprz
1 łyżka tłuszczu
Łopatka duszona w pieczarkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso natrzeć solą, czosnkiem i przyprawami. Cebule pokroić w krążki, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Zeszklić i dodać mięso. Obsmażyć z obu stron na złoto i zalać szklanką wody. Dusić pod przykryciem około godziny, podlewając jeśli trzeba. Pieczarki i marchewkę pokroić na plasterki, dodać do mięsa. Kiedy będą miękkie mąkę wymieszać ze śmietaną i odrobiną zimnej wody i zagęścić sos. Doprawić do smaku.
Komentarze