Łopatka w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w piórka i szklimy na patelni. Boczek kroimy w małą kostkę, a łopatkę w większą. Gdy cebula zeszkli się dodajemy boczek i smażymy aż tłuszcz się wytopi. Dodajemy łopatkę i smażymy aż przyrumieni się. Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na dużych oczkach. Kapustę podsmażany na drugiej patelni. Do mięsa dodajemy podsmażoną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i podlewamy 0,5 szklanki wody. Dusimy około 15 minut. Gdy kapusta jest już podduszona dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, koncentrat pomidorowy, tymianek, majeranek, doprawiamy pieprzem ziołowym i mieszamy. Dusimy na małym ogniu jeszcze przez 30 minut.
Porady
Łopatka świetnie smakuje z surówką z jabłka, pora i sosu winegret oraz z ziemniakami gotowanymi na parze.
Zamiast łopatki wieprzowej można użyć schabu karkowego
Komentarze