Eleganckie danie na wyjątkowe okazje. Można je przygotować wcześniej, przechować w lodówce i podać na stół dokładnie wtedy, kiedy potrzebujemy... Chrupiące ciasto, cytrynowa ryba...
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
- ciasto francuskie: 200 gramów
- naleśnik: 2 sztuki
- łosoś (filet z ogonowej części łososia): 400 gramów
- koperek: 3 łyżki
- cytryna: 1 sztuka
- przyprawa do ryby: 1 łyżka
- żółtko: 1 sztuka
Łosoś w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy przyprawą do ryb i odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie wyjmujemy, kroimy wzdłuż na dwie części. Jedną część posypujemy koperkiem i układamy na niej cieniutkie plasterki cytryny, przykrywamy drugą połówką, skórą do góry.
2.Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście kładziemy naleśnik, a na nim przygotowaną rybę. Oba końce naleśnika zawijamy na rybę, a miejsca puste wypełniamy drugim naleśnikiem. Spowoduje to zatrzymanie soków z ryby wewnątrz i ciasto francuskie nie przemoknie. Zawiniętą w naleśnik rybę, jeśli trzeba, przesuwamy na cieście francuskim tak, aby z jednej strony był 3 cm margines ciasta, z z drugiej pozostała część z odwiniętej rolki.
Krawędzie cista francuskiego smarujemy żółtkiem zmieszanym z mlekiem i, na rybę, zawijamy pozostałe ciasto, tak, aby pokryło ją w całości. Krawędzie lekko dociskamy, aby się skleiły i wkładamy całość do lodówki na pół godziny.
3.Po wyjęciu ryby z lodówki sprawdzamy, czy krawędzie są sklejone, po czym odcinamy zbędne części ciasta tak, aby całość tworzyła zarys ryby. Z kawałków ciasta wycinamy płetwy i ogon. Przyklejamy do "ryby", robimy zarys łusek. Całość smarujemy żółtkiem z mlekiem.
4.Rybę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 190 st.C i pieczemy około 40 minut,. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut, a następnie kroimy na porcje. Po przekrojeniu ze środka wypływa sok z ryby, tak jak masło z devolay'a.
Na stół najlepiej jest podać tak przygotowaną rybę w całości i dopiero przy gościach pokroić. Zrobimy na nich wrażenie :-)
Komentarze