Łosoś w sosie cytrynowym

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Pyszne i zdrowe danie. Połączenie tego, co lubię najbardziej: ryby i makaronu...

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łosoś: 2 plastry
    - makaron tagiatelle szpinakowy: 200 gramów
    - masło: 1 łyżka
    - mąka: 1 łyżka
    - mleko: 1 łyżka
    - cytryna: 2 sztuki
    - koperek zielony: 1 pęczek

Łosoś w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 2 kawałki łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy sola, pieprzem i odstawiamy na godzinę do lodówki.
    W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy do momentu zagotowania i zgęstnienia sosu. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę (bez białej części), wyciskamy sok. Skórkę i sok z cytryny dodajemy do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru (nie za dużo!) Wsypujemy posiekany koperek.
    Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą.
    Na patelni grillowej smażymy łososia z dwóch stron po ok. 1 minucie.
    Na talerz wykładamy makaron, kładziemy kawałek łososia i polewamy sosem cytrynowym. Podajemy z cząstkami cytryny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy