Łosoś w sosie cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 kawałki łososia myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, nacieramy sola, pieprzem i odstawiamy na godzinę do lodówki.
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy do momentu zagotowania i zgęstnienia sosu. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, ścieramy skórkę (bez białej części), wyciskamy sok. Skórkę i sok z cytryny dodajemy do sosu, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru (nie za dużo!) Wsypujemy posiekany koperek.
Makaron gotujemy al dente, przelewamy zimną wodą.
Na patelni grillowej smażymy łososia z dwóch stron po ok. 1 minucie.
Na talerz wykładamy makaron, kładziemy kawałek łososia i polewamy sosem cytrynowym. Podajemy z cząstkami cytryny.
Komentarze