Łosoś w sosie teriyaki z aromatycznymi ziemniaczkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Bardzo delikatny i aromatyczny przepis na pieczoną rybę

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Duży filet z łososia
    1/4 szkl. sosu sojowego
    1/3 szkl. wody
    2 łyżki brązowego cukru
    łyżka miodu
    2 łyżeczki mielonego imbiru
    5-6 średnich ziemniaków
    zioła prowansalskie, sól, chilli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Łosoś w sosie teriyaki z aromatycznymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos sojowy, wodę, miód, cukier i imbir mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na dużym ogniu przez ok. 5 min aby marynata nieco odparowała i zgęstniała. Następnie studzimy ją i zalewamy nią oczyszczone kawałki łososia. Łososia marynujemy przez godzinę w lodówce. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min skórą do dołu, co jakiś czas polewając pozostała marynatą.
  • 2. Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiatki. Gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy. Po przestudzeniu obsmażamy na rumiano z każdej strony. Do miski wsypujemy łyżeczkę chilli i łyżeczkę ziół prowansalskich. Gorące ziemniaki prosto z patelni wrzucamy do miski z przyprawami i energeicznie nią mieszamy aby zioła oblepiły dokładnie ziemniaki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować