Łosoś w sosie teriyaki z aromatycznymi ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos sojowy, wodę, miód, cukier i imbir mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na dużym ogniu przez ok. 5 min aby marynata nieco odparowała i zgęstniała. Następnie studzimy ją i zalewamy nią oczyszczone kawałki łososia. Łososia marynujemy przez godzinę w lodówce. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 min skórą do dołu, co jakiś czas polewając pozostała marynatą.
2.Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiatki. Gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy. Po przestudzeniu obsmażamy na rumiano z każdej strony. Do miski wsypujemy łyżeczkę chilli i łyżeczkę ziół prowansalskich. Gorące ziemniaki prosto z patelni wrzucamy do miski z przyprawami i energeicznie nią mieszamy aby zioła oblepiły dokładnie ziemniaki.
Komentarze