Łosoś z serem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy z dodatkiem
oleju. Odcedzamy.
2.Filety z łososia kroimy na
kawałki dowolnej wielkości.
We wrzącej wodzie rozpuszczamy
kostki rosołowe i do
wywaru wkładamy kawałki łososia.
Obgotowujemy na małym
ogniu przez 2-3 minuty,
zdejmujemy garnek z ognia,
odcedzamy na durszlaku.
3.Rozdrobniony szpinak dusimy
na niewielkiej ilości masła na małym ogniu, cały czas mieszając.
Pod koniec duszenia
dodajemy przeciśnięte przez
praskę ząbki czosnku. Jeden
serek camembert obieramy ze
skórki, kroimy na kawałki i dodajemy
do szpinaku. Mieszamy,
aż ser się rozpuści. Zestawiamy
z ognia.
4.Robimy sos. Pozostałe serki
obieramy ze skórki i kroimy
w kawałki. W rondelku roztapiamy
masło i dodajemy serki.
Mieszamy, aż się rozpuszczą.
Mieszając, stopniowo dodajemy
śmietanę. Odstawiamy, gdy
powstanie jednolita masa.
5.Do naczynia żaroodpornego
przekładamy makaron. Układamy
masę szpinakową, a na
niej kawałki łososia. Zalewamy
sosem. Pieczemy kilkanaście
minut bez przykrycia w temperaturze
180 °C (przy termoobiegu
170 °C).
Komentarze