Łosoś marynowany na ostro

5 (1 ocen)

Przystawka wykwintna i jednocześnie nieskomplikowana, pasuje niemal na wszystkie uroczystości i zawsze zachwyca gości nie tylko wyglądem lecz głównie smakiem. Polecam :)

Składniki:

  • 400 - 500 g świeżego fileta z łososia ze skórą
    1 płaska łyżka grubej soli
    1 płaska łyżka cukru kryształu
    1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
    zmielone płatki chili na czubku noża (uważać bo przyprawa bardzo ostra)
    po dwie łyżki oliwy, soku z cytryny i czystej wódki do zalania ryby
    2 łyżki świeżego lub 1 mrożonego, posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb Ryba Przystawki

Łosoś marynowany na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-23ssxwf 1. Łososia dokładnie oczyścić z ości, osuszyć w ręczniku papierowym, natrzeć mieszanką soli, cukru i pieprzu mielonego, lekko oprószyć zmielonym chili, umieścić w miseczce szklanej lub metalowej.

    Polać marynatą z oliwy, wódki i soku z cytryny, wierzch obficie posypać koperkiem.
    Naczynie zamknąć lub zafoliować i odstawić do lodówki na 3 doby, w czasie marynowania ze dwa razy na dzień potrząsnąć naczyniem aby marynata równomiernie pokryła rybę.
  • image-1lmcblf 2. Przed podaniem delikatnie zeskrobać koper z powierzchni, kroić pod ukosem tak aby skóra została na desce.
  • image-0pdmymd 3. Na talerzu posypać jeszcze swieżo mielonym pieprzem, udekorować zieleniną i limonką.
  • image-20ug3yb 4. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Łosoś marynowany Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować