Ta pyszna ryba potrzebuje znakomitych dodatków. Słone, pieczone pistacje i kwaśna cytryna sprawiły, że łosoś był rewelacyjny. Zwieńczeniem smaków były duszone na maśle liście botwinki, polecam...
Dla 2 osób
Składniki:
Łosoś w pistacjach:
400gr fileta z łososia
4 łyżki orzechów pistacjowych
2 łyżki startego parmezanu
Skórka z otartej z połowy cytryny
Sok z połowy cytryny
Sól, pieprz
Łosoś pieczony w pistacjach z duszoną botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia skrapiamy cytryną, posypujemy skórką, nacieramy odrobiną soli i pieprzu.
Zostawiamy w lodówce na 30min.
Pokruszone pistacje mieszamy z tartym parmezanem i okładamy łososia z dwóch stron. Przyciskamy ręką do ryby.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st.,15-20 min.
Liście botwinki grubo kroimy, dusimy na maśle z czosnkiem ok 5min.
Komentarze