dla 2 osób:
2 porcje łososia
pół cytryny
sól,
pieprz,
masło klarowane do smażenia
RATATUJ:
1 cebulka
2 pomidory
pół papryki czerwonej i pół żółtej
1 mała cukinia
10 czarnych oliwek
sól, pieprz,
tymianek
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek do smażenia
Łosoś podany na ratatuj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.RATATUJ:
cebulkę pokrojoną w kostkę zeszklić na oliwei z oliwek. Gdy ta się zeszkli dodać pisiekany czosnek i chwilkę posmażyć by czosnek oddał swój aromat. Pomidory obrać ze kórki, pokroić w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Smażyć tak długo aż pomidory się rozprażą. Następnie dodać pokrojone w kostkę papryki i cukinię. Doprawić wszystko solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić do miękkości warzyw. Na sam koniec dodać pokrojone w talarki oliwki. Wszystko wymieszać i zdjąć z ognia.
2.Łososia podzielić na porcje. Każdą skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć i smażyć na maśle klarowanym na złoty kolor.
3.Na talerz wyłożyć porcję ratatuj, na nią kłaść porcję łososia.
Komentarze