Maczanka krakowska

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 13 godz. 20 min

Wspaniałe, regionalne danie, przepełnione smakiem!

  • 13 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 plastry schabu
    4 plastry karkówki
    2 duże, białe cebule
    2 łyżki klarowanego masła
    4 łyżki mąki pełnoziarnistej
    1,5 łyżeczki kminku
    świeżo mielony pieprz i sól
    400 ml śmietanki 30%
    600 ml rosołu
    4 bułki z kminkiem
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Sosy

Maczanka krakowska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą oraz kminkiem. Odstawiamy do lodówki na dwanaście godzin, najlepiej w zamkniętym lub ofoliowanym pojemniku.

    Następnego dnia rozgrzewamy na patelni masło klarowane, mięso obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor. Następnie przekładamy kawałki do garnka, zalewamy rosołem oraz śmietanką i gotujemy przez godzinę na średnim ogniu.

    Na patelni, na której smażyliśmy mięso podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę z łyżką miodu. Dodajemy odrobinę kminku i doprawiamy solą.

    Podajemy w przekrojonej na pół bułce, z dwoma kawałkami mięsa i cebulą. Obficie polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Cebula Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2017

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować