Magiczne ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy masło. Podgrzewamy mleko. Przesiewamy mąkę i kakao.
Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem na puszysty krem. Nie przerywając miksowania, wlewamy gorącą wodę. Miksujemy i wlewamy rozpuszczone, letnie masło. Miksujemy na wolnych obrotach i wsypujemy mąkę i kakao. Miksujemy i wlewamy mleko.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Na koniec wlewamy ocet jabłkowy. Pianę przekładamy do rzadkiego ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do foremki ( piekłam w blaszce o wymiarach 15x25 cm.
2.Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 170 stopni pieczemy około 25 minut. Ciasto powinno być nie dopieczone na środku. Studzimy w otwartym piekarniku. Kroimy gdy ciasto całkowicie wystygnie.
Komentarze