Sposób na włoską pastę z polskim akcentem:) Ilość wódki w daniu jest raczej śladowa, ale świetnie dopełnia całość! Smak nie do opisania tym bardziej polecam!
20 min
Dla 4 osób
Składniki:
400 g makaronu kokardki lub penne
3 pomidory
2 łyżki kremówki
4 łyżki masła
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
80 ml wódki
oliwa
świeżo zmielony pieprz czarny
50 g startego parmezanu do podania
100 g świeżego szpinaku
Makaron alla wódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę i cały ząbek czosnku. Smaż około 8 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować. Następnie dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory(razem z sokiem, który wydzielił się podczas krojenia) i duś na małym ogniu około 15 minut. Wlej kremówkę, dopraw pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.
Maślany szpinak: szpinak opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i mieszając podgrzewaj do momentu, aż szpinak zwiędnie, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i zdejmij z ognia.
2.Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody z kilkoma kroplami oliwy. Makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj wódkę i 2 łyżki masła, delikatnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się masła. Dodaj sos pomidorowy i mieszaj, aż makaron pokryje się nim w całości.
Przekładamy na talerze, na wierzchu układamy po łyżce ciepłego szpinaku. Podajemy z tartym parmezanem, by każdy mógł posypać sobie danie według uznania.
Komentarze