Makaron alla wódka

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Sposób na włoską pastę z polskim akcentem:) Ilość wódki w daniu jest raczej śladowa, ale świetnie dopełnia całość! Smak nie do opisania tym bardziej polecam!

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 400 g makaronu kokardki lub penne
    3 pomidory
    2 łyżki kremówki
    4 łyżki masła
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    80 ml wódki
    oliwa
    świeżo zmielony pieprz czarny
    50 g startego parmezanu do podania
    100 g świeżego szpinaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Pasty

Makaron alla wódka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę i cały ząbek czosnku. Smaż około 8 minut, aż cebula zmięknie i zacznie się karmelizować. Następnie dodaj pokrojone w kosteczkę pomidory(razem z sokiem, który wydzielił się podczas krojenia) i duś na małym ogniu około 15 minut. Wlej kremówkę, dopraw pieprzem, wymieszaj i zdejmij z ognia.
    Maślany szpinak: szpinak opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i mieszając podgrzewaj do momentu, aż szpinak zwiędnie, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i zdejmij z ognia.
  • 2. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody z kilkoma kroplami oliwy. Makaron odcedź i wrzuć z powrotem do garnka. Dodaj wódkę i 2 łyżki masła, delikatnie wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się masła. Dodaj sos pomidorowy i mieszaj, aż makaron pokryje się nim w całości.
    Przekładamy na talerze, na wierzchu układamy po łyżce ciepłego szpinaku. Podajemy z tartym parmezanem, by każdy mógł posypać sobie danie według uznania.

Porady

W wersji dla dzieci oczywiście pomijamy wódkę!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować