Makaron czosnkowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dla wielbicieli czosnku wręcz idealny. Potrawa sprawdza się kiedy mamy mało czasu a jedzenie trzeba przygotować.

  • 50 min

Składniki:

  • • Opakowanie makaronu kokardki
    • 20 dag kiełbasy lub boczku
    • 20 dag pieczarek
    • Duża śmietana lub jogurt
    • 20 dag startego żółtego sera
    • 5 dużych ząbków czosnku
    • ¼ łyżeczki cząbru
    • ½ łyżeczki majeranku
    • ½ łyżeczki oregano
    • Szczypta tymianku
    • Sól, pieprz
    • olej

Makaron czosnkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kiełbasę lub boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Doprawić wszystkimi przyprawami i dołożyć pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić 15 minut.
  • 2. Dodać śmietanę lub jogurt i podgrzewać ( nie gotować). Ma być gorące. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • 3. Do ugotowanego i odcedzonego makaronu dodajemy łyżkę oleju a następnie starty żółty ser. Mieszamy aż do rozpuszczenia sera.
  • 4. Wykładamy na talerze i polewamy gorącym sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy