Makaron linguine z kremowym sosem pomidorowym z gorgonzolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj składniki: szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Pomidory pokrój w bardzo drobną kostkę. Gorgonzolę pokrój na mniejsze kawałki.
Makaron ugotuj al dente według wskazówek na opakowaniu.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę i smaż do momentu, aż zmięknie. Dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 – 1,5 minuty. Dodaj pomidory wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i cukrem. Gotuj około 10-15 minut na małym ogniu.
Dodaj gorgonzolę, mieszaj do momentu aż się rozpuści, następnie dodaj śmietanę, wymieszaj.
Do sosu dodaj makaron, wymieszaj i wyłóż na talerze. Dodaj rukolę.
Komentarze