Makaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi

0 (0 ocen)

  • 20 min

Przepis pochodzący z Książki z Przepisami Programu Edukacyjnego "Żyj smacznie i zdrowo"

  • 20 min

Składniki:

  • • 100 g makaronu razowego spaghetti
    • 200 g świeżego szpinaku
    • 50 g sera typu feta
    • 2 łyżki orzechów włoskich
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek rafinowanej
    • sól sodowo-potasowa
    • pieprz
    • natka pietruszki

Makaron razowy ze szpinakiem i orzechami włoskimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

  • 2. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, podsmaż delikatnie czosnek pokrojony w plastry, dodaj umyte listki szpinaku.
  • 3. Smaż całość przez 30 sekund, dodaj orzechy i pokrojony w kostkę ser feta. Dopraw solą i pieprzem.
  • 4. Ugotowany makaron wymieszaj ze szpinakiem, fetą i orzechami. Posyp po wierzchu świeżo posiekaną natką pietruszki.

Porady

Pamiętaj, że świeży szpinak nie wymaga długiego smażenia czy gotowania. Krótki czas obróbki, pozwoli mu zachować jędrność i żywą barwę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy