Spaghetti z boczkiem i ricottą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie danie z włoskiej kuchni , na bazie serka ricotta, ze szczyptą chili,aromatyczne, rozgrzewające i syte, idealne na zimne jesienne dni, gdy zasiądziesz nad talerzem tego aromatycznego spaghetti, od razu poczujesz skąpaną w słońcu Italię !

  • 30 min

Składniki:

  • 40 dag makaronu spaghetti tricolor
    25 dag sera ricotta
    20 dag chudego boczku parzonego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oliwy
    1 papryka chili z zalewy olejowej
    3 łyżki sosu pomidorowego
    sól morska do smaku
    szczypta pieprz do smaku
    listki świeżego oregano lub bazylii do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Spaghetti

Spaghetti z boczkiem i ricottą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, trzymamy w ciepłym miejscu.
    Boczek kroimy w cienkie paseczki, cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • 2. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą smażymy 5 minut.Po chwili dodajemy osączoną z zalewy i pokrojoną chili, mieszamy.

    Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy ser ricotta oraz sos pomidorowy, mieszamy chwilę podgrzewamy,doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , mieszamy z ugotowanym wg wskazówek na opakowaniu makaronem. Podajemy gorące danie, posypane bazylią lub świeżym oregano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Makaron Papryka Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować