Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przedstawiam moją propozycję na pyszne, rozgrzewające i sycące danie obiadowe, które przygotujemy w 20 minut. Kremowy sos z słodkawą cebulą, wyrazista kiełbasą i chrupiącymi orzechami zestawiony z zielonym brokułem stanowi bardzo sycące danie, idealne na jesienny obiad.

  • 25 min

Składniki:

  • 500g makaronu penne/świderki
    250-300g wędzonego boczku lub kiełbasy
    2 średnie cebule
    brokuł
    250g serka mascarpone lub 300ml słodkiej śmietanki 12%
    ½ szklanki orzechów włoskich
    sól, czarny pieprz, płatki papryki
    listki bazylii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami 1. Brokuła myjemy, rozdzielamy na różyczki i gotujemy na pół-twardo w osolonym wrzątku.
  • Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami 2. Boczek/kiełbasę kroimy w niewielka kostkę i przesmażamy na patelni aż wytopi większą część tłuszczu. Cebule siekamy w kostkę i dodajemy do boczku.
  • Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami 3. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  • Makaron z brokułem, boczkiem i orzechami 4. Gdy cebula się zeszkli dodajemy serek mascarpone lub opcjonalnie słodką śmietankę i doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
    Makaron mieszamy z brokułem i kremowym sosom z boczkiem. Całość posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi, płatkami papryki i bazylią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kiełbasa Makaron Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować