Makaron z owocami morza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotuj owoce morza. Mule oczyść, odrzuć otwarte. Ośmiorniczki pokrój na kawałki (ok. 1,5x1,5cm). Jeśli są świeże, obij mięso tłuczkiem. Krewetki skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Do marynaty możesz dodać posiekany czosnek. Krewetki w marynacie odłóż na ok. pół godziny.
2.Ośmiorcznikę smaż na rozgrzanej oliwie (ok. 3 łyżki), dodaj grubo pokrojony czosnek (ok. 2-3 ząbki) i 150ml wina, odparuj alkohol, a następnie przykryj szczelnie naczynie. Duś ośmiorniczki przez ok. 1 godzinę.
3.Mule gotuj w lekko osolonej wodzie, aż się otworzą - odcedź mule, nieotwarte odrzuć.
4.Makaron gotuj w lekko osolonej wodzie, zgodnie z opisem na opakowaniu. Powinien być al dente.
5.Na patelni rozgrzej ok. 3-4 łyżki oliwy, dodaj posiekany czosnek (2 ząbki), a następnie krewetki i ocet balsamiczny. Zalej pozostałym winem. Po ok. 3 minutach dodaj sos pomidorowy, wymieszaj całość, a następnie dodaj przygotowane wcześniej ośmiorniczki i mule. Dopraw całość solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki.
6.Sos wymieszaj ze spaghetti. Uwaga: kilka sztuk muli i krewetek możesz odłożyć przed dodaniem sosu pomidorowego - przydadzą się do ozdobienia dania. Makaron podawaj od razu.
Komentarze