Makaron z sosem kurkowym i kurczakiem

4.5 (181 ocen)

  • 25 min

Kurki to skarb lata, smak dzieciństwa i najsmaczniejsze grzyby na świecie! ;)

  • 25 min

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
    200 g świeżych kurek
    400 ml śmietanki 30%
    2 ząbki czosnku
    świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
    500 g makaronu z czosnkiem niedźwiedzim
    pęczek natki pietruszki
    50 g masła
    1 łyżka oleju
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Sosy Dania z makaronem

Makaron z sosem kurkowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju. Dodajemy starte ząbki czosnku.
    Piersi kroimy na trzy części, posypujemy solą oraz pieprzem.
    Podsmażamy na złoty kolor na patelni z obu stron.

    Następnie wyciągamy mięso i wsypujemy dokładnie umyte i osuszone kurki.
    Podsmażamy dwie - trzy minuty, następnie dodajemy z powrotem mięso.

    Całość zalewamy śmietanką i dusimy na wolnym ogniu.

    Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

    Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy w razie potrzeby, podajemy z makaronem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować