Kurki to skarb lata, smak dzieciństwa i najsmaczniejsze grzyby na świecie! ;)
25 min
Składniki:
500 g piersi z kurczaka
200 g świeżych kurek
400 ml śmietanki 30%
2 ząbki czosnku
świeżo zmielony pieprz i sól do smaku
500 g makaronu z czosnkiem niedźwiedzim
pęczek natki pietruszki
50 g masła
1 łyżka oleju
Makaron z sosem kurkowym i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni rozgrzewamy masło z łyżką oleju. Dodajemy starte ząbki czosnku.
Piersi kroimy na trzy części, posypujemy solą oraz pieprzem.
Podsmażamy na złoty kolor na patelni z obu stron.
Następnie wyciągamy mięso i wsypujemy dokładnie umyte i osuszone kurki.
Podsmażamy dwie - trzy minuty, następnie dodajemy z powrotem mięso.
Całość zalewamy śmietanką i dusimy na wolnym ogniu.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Przed końcem gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy w razie potrzeby, podajemy z makaronem.
Komentarze