Makaron z pesto oliwkowym

4.5 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 5 min

Wariacja na temat klasycznego pesto z oliwek, z dodatkiem wyrazistych w smaku suszonych pomidorów. Idealna dla wszystkich miłośników kuchni włoskiej i bardzo łatwa do wykonania.

  • 5 min

Składniki:

  • Mały słoiczek zielonych oliwek
    40 g płatków migdałowych
    40 g startego parmezanu
    Pół szklanki oliwy z oliwek
    Ząbek czosnku
    2-3 suszone pomidory
    Garść świeżych liści bazylii
    Sól i świeżo zmielony czarny pieprz

    Makaron tagliatelle
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z pesto oliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie aż będzie al dente. W międzyczasie pozostałe składniki włożyć do blendera i zmiksować na jednolitą masę. Po ugotowaniu i odcedzeniu makaronu dodać do niego pesto i dokładnie wymieszać.

Porady

Można użyć także suszonych pomidorów w płatkach. W takim przypadku dodajemy ich kilka łyżeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować