0,5 kg mielonego mięsa (u mnie chuda szynka)
3 marchewki
1 cebula
2 pietruszki
seler
mały por
2 ząbki czosnku
1 papryka czerwona
660 ml soku pomidorowego (ja użyłam 330 ml soku wielowarzywnego i 330 ml soku pomidorowego pikantnego Dawtona z Biedronki)
sól, pieprz
łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
pół łyżeczki bazylii
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki oregano
Makaron z warzywno-mięsnym sosem fit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Garnek z grubym dnem mocno podgrzać na gazie. Wrzucić mięso (nie dodawać tłuszczu, jeśli garnek jest dobrze nagrzany nie przypali się!). Posolić i popieprzyć. Często mieszać. Gdy mięso straci surowość, dodać pokrojoną w pióra cebulę i pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Umyć warzywa. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, paprykę pokroić w niewielką kostkę. Wszystko do mięsa, chwilę podsmażyć. Zalać sokiem i dorzucić przyprawy. Dusić do miękkości warzyw (ok. 10 minut). Podawać z ugotowanym makaronem.
Komentarze