Makaron zapiekany z jajecznicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki masła.
2.Cebulę posiekać i zarumienić lekko na maśle, dodać pokrojony w większą kostkę boczek, tymianek, wszystko wymieszać i smażyć razem jeszcze parę minut. Odcedzony makaron połączyć z boczkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć na nie makaron, posypany delikatnie bułką tartą i zapiec. Gdy makaron jest już dobrze rozgrzany (zrumieniony od góry), wylać na niego rozbite trzepaczką, doprawione solą i pieprzem jajka połączone z żółtym serem.
4.Piec przez 20 min. w temp.180 st. Do momenty, gdy jajka na górze sie zetną.
Porady
Podawać z surówkami.
Zamiast boczku można użyć kiełbasy.
Komentarze