Ta potrawa posmakuje nawet osobom, które nie są zwolennikami szpinaku i sera pleśniowego. Jaką niewątpliwie jest mój chłopak, a tą potrawę pokochał. :)
Składniki:
- makaron rurki,
- opakowanie szpinaku mrożonego, np. Hortex
- 20 dag sera pleśniowy niebieskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz,
Makaron zapiekany z szpinakiem i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Na patelni rozpuścić masło, na którym podsmażyć 2 obrane, wyciśnięte ząbki czosnku. Dodać opakowanie mrożonego szpinaku, przykryć pokrywką i smażyć aż cały szpinak się rozmrozi.
W tym samym czasie nastawić makaron i gotować go al dente.
2.Gdy makaron się ugotuje należy go odcedzić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie równomiernie rozprowadzić podsmażony szpinak. Ser pleśniowy rozkruszyć i posypać po szpinaku.
3.Do rozgrzanego do około 200 stopni piekarnika wstawić przykryte naczynie żaroodporne i zapiekać potrawę przez około 15 minut. Po tym czasie potrawa jest gotowa do spożycia. Smacznego :).
Komentarze