Doskonałe danie na ciepło i na zimno. Eleganckie cytrynowe koszyczki zawierają w sobie pachnącego ziołami tuńczyka i makaron al-dente otulony aromatycznym sosem pomidorowym.
2 godz.
Składniki:
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie,
- 250g makaronu "kolanka ozdobne",
- puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g),
- pomidory z puszki (400g),
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypiorek,
- 5 cytryn na "koszyczki".
Makaron z tuńczykiem w cytrynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
2.2. Za pomocą specjalnego nożyka " z ząbkiem" lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę.
3.3. Do gotowych koszyczków wkładamy makaron z sosem i tuńczykiem oraz posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze