Makaron z tuńczykiem w cytrynie

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Doskonałe danie na ciepło i na zimno. Eleganckie cytrynowe koszyczki zawierają w sobie pachnącego ziołami tuńczyka i makaron al-dente otulony aromatycznym sosem pomidorowym.

  • 2 godz.

Składniki:

  • - oliwa z oliwek,
    - sok z cytryny,
    - przyprawy: sól, chili, pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie,
    - 250g makaronu "kolanka ozdobne",
    - puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (125g),
    - pomidory z puszki (400g),
    - średnia cebula,
    - 2 ząbki czosnku,
    - szczypiorek,
    - 5 cytryn na "koszyczki".
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron z tuńczykiem w cytrynie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Dodajemy chili, zioła prowansalskie i pieprz cytrynowy. Smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy odsączonego tuńczyka oraz pomidory. Mieszamy tak, aby postał sos. Przyprawiamy solą. Całość podgrzewamy ok. 15 min. W międzyczasie gotujemy makaron na sposób al-dente. Przygotowany sos mieszamy z makaronem. Dodajemy kilka kropel soku z cytryny.
  • 2. 2. Za pomocą specjalnego nożyka " z ząbkiem" lub zwykłego małego noża wycinamy ząbki w cytrynie. Zaczynamy od środka uwzględniając miejsce na rączkę.
  • 3. 3. Do gotowych koszyczków wkładamy makaron z sosem i tuńczykiem oraz posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować