Makowe wiatraczki

0 (0 ocen)

  • 40 min

To taka moja wersja małych pierożków nadzianych masa makową kupna lub robiona samemu w domu . Oblane masełkiem posypane cukrem. Takie coś na jeden kęs dla dzieciaczków.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na 10 sztuk:

    50 g mąki pszennej
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    około 6 łyżek zimnej wody

    masa makowa około 100 g
    masło roztopione do polania
    cukier do posypania

Makowe wiatraczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makowe wiatraczki 1. Z mąki ,oleju ,szczypty soli i wody zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy na stolnicy na cienki placek.Szklanką wykrawamy kółka.Na każde takie kółko nakładamy po płaskiej łyżeczce masy makowej.
  • Makowe wiatraczki 2. Sklejamy tworząc ze sklejenia kształt wiatraczka.
  • Makowe wiatraczki 3. Nalewamy do garnka wody.
    Cienką bawełniana ścierkę lub po prostu pieluchę tetrową obwiązujemy lub mocujemy gumką .
    Układamy na niej nasze wiatraczki.

    Przykrywamy talerzem i gotujemy na parze około 7 minut od zagotowania się wody.Po tym czasie wykładamy na talerz polewamy masłem i posypujemy cukrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy